Pihasuunnittelu

Pihan rakentaminen alkaa huolellisesta ja asiakkaan tarpeet huomioivasta suunnittelusta.

Yleistä pihasuunnittelusta

Pihasuunnittelu on rakentamisprojektin tärkeimpiä työvaiheita. Suunnitelma on sekä rakentajalle että asiakkaalle tärkeä työkalu halutun lopputuloksen varmistamiseksi. Pihasuunnittelu voi pienimmillään tarkoittaa lyijykynäpiirrosta ruutupaperilla. Haastavammissa kohteissa suunnitelmat ovat mittatarkkoja ja ratkaisut esitetty yksiselitteisesti.

Lähes poikkeuksetta suunnitteluvaiheeseen käytetyt kustannukset maksavat itsensä takaisin rakentamisvaiheessa. Myös rakentamisen kilpailuttaminen ilman pihasuunnitelmaa on haastavaa, koska rakentamistarjoukset eivät aina ole vertailukelpoisia.

Tarjoamme suunnittelupalveluita yksityisille omakotitalo- ja loma-asujille, taloyhtiöille, kunnille ja kaupungeille ja rakennusliikkeille.

Pihasuunnittelupalveluitamme mm:

 • piha- ja vihersuunnittelu (omakotitalo- ja mökkipihat)
 • taloyhtiöpihat
 • leikkikenttäsuunnittelu
 • puisto- ja vihersuunnittelu
 • yksittäiset kukkapenkit
 • valaistussuunnittelu

PIHASUUNNITTELU JA VIHERSUUNNITTELU

Jokainen piha- ja vihersuunnitelma on yksilöllinen kokonaisuus, jolloin suunnittelutyö ei välttämättä noudata samaa kaavaa. Pihasuunnittelu aloitetaan tapaamisella paikan päällä. Käynnin aikana suunnittelija kartoittaa ja valokuvaa nykytilanteen, sekä selvittää asiakkaan toiveet ja tarpeet. Samassa yhteydessä määritellään suunnittelutarkkuus yhdessä asiakkaan kanssa.

Suunnitelman hinta määräytyy suunnittelutarkkuuden, suunnitelman vaativuuden ja tarvittavien lisädokumenttien sekä asiakirjojen perusteella. Suunnitelman teosta annetaan erikseen tarjous.

Pihasuunnittelun hinnasto

Pihasuunnittelu yksityisten asiakkaiden kanssa aloitetaan kartoittamalla toiveet ja tarpeet sekä kohteen mahdollisuudet ja haasteet kohteessa neuvontakäynnin yhteydessä. Jotta suunnitelma on realistisesti toteutettavissa suunnitellussa laajuudessa, keskustellaan myös pihabudjetin suuruudesta.

Neuvontakäynnin yhteydessä sovitaan myös jatkotoimenpiteistä – tarvitaanko esimerkiksi tontin mittausta ja kuinka laajan suunnitelman asiakas tarvitsee. Lähetämme käynnin jälkeen kirjallisen tarjouksen sovitun laajuisen suunnitelman tekemisestä. Neuvontakäynti sisältyy hyväksyttyyn tarjoukseen, muutoin käynnistä veloitetaan annetun tarjouksen voimassaolon päätyttyä. Tällöin asiakas saa myös muistion neuvontakäynnin yhteydessä annetuista ideoista ja vinkeistä. Neuvontakäynnin hinta on 225 € (sisältää alv 24 %), lisäksi veloitetaan matkakulut (0,55 €/km). Toisinaan pelkkä neuvontakäynti riittää, tällöin asiakas saa muistion muutamassa päivässä käynnin jälkeen käyttöönsä.

Luonnossuunnitelma, 350-450€ (sis. alv 24%)

 • Luonnossuunnitelma on hahmotelma, jonka avulla rakentamista voidaan toteuttaa ja ohjata haluttuun lopputulokseen. Se on useimmiten käsin piirretty luonnos tontin valmiiseen pohjakarttaan tai karkea luonnos tietokoneavusteisesti piirrettynä.
 • Luonnossuunnitelma keskittyy ideoihin,elementteihin, pintoihin, kasvialueisiin ja yleisesti toimintojen sijoitteluun pihalla.
 • Luonnossuunnitelma sopii viherrakentajan suunnittelukuvaksi silloin, kun toteutus on yksinkertainen ja maaston korkeuserot ovat pienet.

Esimerkkejä luonnossuunnitelmista

Pihasuunnitelma, 750-1500€ (sis. alv 24%)

 • Pihasuunnitelma on mittatarkka tietokonepiirretty suunnitelma toteutuksesta (mittakaava 1:100 tai1:200)
 • Suunnitelma sisältää kasvilistat, oleelliset materiaalivalinnat sekä lyhyet toteutus- ja hoito-ohjeet.
 • Pihasuunnitelman avulla ammattirakentaja pystyy toteuttamaan pihan juuri suunnitelman mukaisesti.

ESIMERKKEJÄ PIHA- JA DETALJISUUNNITELMISTA:

Hoito-ohjeet, hoitosuunnitelma, kasvillisuusluettelo, työselitys, määräluettelot, kustannusarviot,detaljikuvat

 • Edellämainittuja dokumentteja voidaan sisällyttää suunnitelman yhteyteen tarpeen mukaan. Dokumenttien tarve riippuu paljolti siitä, toimiiko rakentajana asukas itse vai rakentaako pihan viherrakentamisen ammattilainen.

Pihan hoitotyöt, alkaen 35€/tunti (sis. alv 24%)

(Suunnittelutasojen hinnat ovat ohjeellisia. Hintoihin vaikuuttaa esim. tontin koko ja suunnittelualueen haastavuus. Hinnat ovat voimassa Tampereella ja välittömässä läheisyydessä. Muussa tapauksessa hintoihin voidaan neuvotella erikseen kulukorvaus).